مقدمه: هر گونه اختلال در ریتم ضربان قلب را آریتمی قلبی مینامند. یکی از رایجترین روشهای درمان آریتمی قلبی، فرسایش با امواج رادیویی فرکانس بالا (ابلیشن) است. تعیین موقعیتی از قلب که باید تحت ابلیشن قرار گیرد، توسط پزشک متخصص در حین مطالعات الکتروفیزیولوژیک قلب (EPS) و تحت تابش اشعه ایکس انجام می شود. سیگنال ECG ابزاری غیرتهاجمی، ایمن و سریع برای درک فعالیت الکتریکی قلب است. از سوی دیگر، سیستم عصبی قلب نیز فعالیت الکتریکی قلب را کنترل میکند. پژوهش حاضر در نظر دارد کانون آریتمی دهلیزی را با استفاده از ویژگیهای سیگنال ECG شناسایی کند و تأثیر سیستم عصبی خودمختار در درمان آریتمیهای قلبی را ارزیابی نماید.
مواد و روشها: ۱۲ لید استاندارد سیگنال ECG بیماران مبتلا به آریتمی دهلیزی ثبت میشود. ضربانهای هر سیگنال با استفاده از الگوریتم پن- تامپکینز جداسازی شده و ویژگیهای هر ضربان توسط الگوریتم تجزیه به مؤلفههای مستقل (ICA) استخراج میشود. بر اساس ویژگیهای استخراج شده و تشکیل دیکشنری الگوریتم تجزیه تنک، موقعیت قرارگیری کانونهای آریتمی در داخل دهلیز چپ، دهلیز راست و ناحیه بین دو دهلیز (سپتوم) تخمین زده میشود. عملکرد سیستم عصبی خودمختار نیز با استفاده از مشخصههای فرکانسی سیگنال تغییرات نرخ ضربان قلب (HRV) مورد بررسی قرار میگیرد.
یافتهها: طبقهبندی ویژگیهای هر ضربان سیگنال ECG از ۵۲ بیمار، قرارگیری کانونهای آریتمی را در داخل دهلیز راست، دهلیز چپ و سپتوم مشخص میکند. یافتههای پژوهش نشان میدهد که آنالیز سیگنال ECG میتواند محل ابلیشن را در داخل دهلیز چپ یا راست با دقت بیش از ۹۳ درصد تخمین بزند. بررسی تعادل سمپاتیک و پاراسمپاتیک در سیستم عصبی خودمختار با استفاده از آنالیز فرکانسی سیگنال HRV نشان میدهد که این سیستم نقش مهمی در تشدید یا بهبود آریتمیهای قلبی دارد.
نتیجهگیری: آنالیز سیگنال ECG بیماران مبتلا به تاکیکاردی دهلیزی یک ابزار مناسب و دقیق جهت شناسایی موقعیت قرارگیری کانونهای آریتمی، قبل از مطالعات الکتروفیزیولوژیک و ابلیشن است. حفظ تعادل سیستم عصبی قلبی در درمان آریتمی موثر است و مطالعات بالینی بیشتر در این زمینه به افزایش اثربخشی درمان آریتمی قلبی کمک میکند.